Telekom ar renunța la România: ce se întâmplă cu abonații operatorului

de: Florin Cașotă
22 05. 2019

Piața de telecom din România ar putea trece printr-o schimbare majoră. Operatorul Telekom ar ieși de pe piața locală. Ce se întâmplă cu abonații?


ACTUALIZARE 11:08 „Nu comentăm astfel de speculații apărute în presă. Abonații TV Telekom vor continua să beneficieze de conținut sportiv de calitate”, au declarat reprezentanții operatorului pentru PLAYTECH.


Telekom se retrage cu totul din România, iar „averea” postului va fi împărțită între RCS-RDS și Orange. Francezii preiau partea de telefonie mobilă, iar RCS-RDS se alege cu bucata din Telekom care ține de televiziune. Televiziunea de sport rămasă ar putea fi construită pe „scheletul” DigiSport, combinat cu câțiva oameni de la Telekom Sport. Nu vor face parte din plan toți angajații de acum ai celor două posturi.

Discuțiile interne despre vânzarea activelor operatorului s-au intensificat după celebra OUG 114/2018, numită de guvern „ordonanța pe lăcomiei”, care a impus, printre altele, o taxă de 3% pe cifra de afaceri.

Cum s-a descurcat Telekom până acum

Anul trecut, grupul care controlează activele Cosmote și Romtelecom a obținut un rezultat EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) de 136,3 milioane de euro, în scădere cu 14,9% față de 2017, an în care de asemenea rezultatele au fost în scădere.

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din acțiuni). Acționarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care deține 40% din acțiunile grupului din Grecia.

Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote) este deținută de Cosmote Mobile Communications (69,99999874% din acțiuni), Telekom Romania Communications (30%) și acționari persoane fizice (0,00000126%).

La începutul anului, au apărut informații potrivit cărora operatorul ar urma să fie achiziționat de SPas Roussev. Esste cel mai mare acționar al Albania Telecom Invest. La momentul respectiv, reprezentanții OTE au declarat pentru PLAYTECH că OTE Group nu a intrat în negocieri cu alte companii pentru vânzarea acțiunilor deținute.